Výstava Czech Press Photo v Praze do konce ledna 2017. Jaká je?

23. 1. 2017

Jaká je kolekce vítězných fotografií posledního ročníku (2016) fotografické soutěže Czech Press Photo? Jako vždy, i teď na výstavě uvidíte část prací ze světových válečných oblastí. Ale členové poroty možná vyslyšeli názory veřejnosti. Mezi vítěznými fotografiemi tak můžete vidět i pozitivněji laděné snímky. Vyrazte na Staroměstskou radnici a běžte se podívat. Výstava Czech Press Photo je v Praze k vidění do 30. ledna 2017. Přečtěte si, co vás na výstavě čeká, nahlédněte na pár snímků.

Soutěž a výstava Czech Press Photo představuje nejlepší fotografie i videa české zpravodajské a dokumentární fotografie, které každoročně vybírají členové odborné poroty. Soutěž spoluzaložili fotografičtí publicisté Daniela Mrázková a Vladimír Remeš v roce 1995.

Czech Press Photo je jakousi obdobou světové soutěže World Press Photo, mapuje významné dění a události celého roku v Česku i zahraničí pohledem českých fotografů.

Více pozitivně laděných snímků

K nejsilnějším tématům uplynulého ročníku patří nejenom utečenecká krize, ale třeba i válka v Sýrii, protesty proti návštěvě čínského prezidenta, Paříž po loňském teroristickém útoku či rušení dolů v severních Čechách. Oproti minulým ročníkům jsme však dali tentokrát větší prostor pozitivněji laděným snímkům, protože život není jen o dramatických či jinak vyhrocených událostech. Nechybí proto ani snímek našeho olympijského hrdiny Lukáše Krpálka, série fotografií ze zájezdu Divadla Járy Cimrmana, trio zpěvaček Sestry Ježkovy, které žijí jen swingem či úchvatné fotografie naší i exotické přírody,“ popisuje aktuální expozici Veronika Souralová, ředitelka soutěže Czech Press Photo.

Nové soutěžní kategorie i video

Každým rokem členové poroty vybírají nejúspěšnější snímky a jejich série v několika kategoriích. Za rok 2016 to byly kategorie Fotografie roku; Grant Prahy; Problémy dnešní doby; Aktualita; Lidé, o kterých se mluví; Sport; Každodenní život; Portrét; Příroda a věda; Umění; Lifestyle; Cena Canon Junior Awards; Cena ČTK; Cena Výboru dobré vůle; Cena UNHCR; Cena Fotonova; Cena dětí.

Členové poroty ročníku 2016 byli Petr Josek, Ron Haviv, Ed Kashi, Eda Kauba, Antonín Kratochvíl, Filip Láb, Herbert Slavík, Tama Szigeti.

Na Czech Press Photo denně od 10 do 19 hodin, do 30. ledna 2017

Navštivte výstavu Czech Press Photo na Staroměstské radnici na Staroměstském náměstí v Praze. Otevřeno je denně od 10 do 19 hodin, do konce ledna 2017.

Základní vstupné je 120 Kč, zlevněné 60 korun.

Výherci ročníku Czech Press Photo 2016 >

Czech Press Photo.

Přečtěte si také